Back

Därför blir du bättre på jobbet genom att ta pauser

Att kedja fast sig vid skrivbordet och vägra ta raster är en dålig idé om målet är att bli bättre på sitt jobb. Undersökningar har visat att sådant beteende kan leda till minskad produktivitet, kronisk stress och försämrad mental hälsa. Något som i sin tur ökar riskerna för utbrändhet och sjukskrivning.

Men i en amerikansk studie oroade sig nästan 20 procent över att chefen inte tyckte de jobbade tillräckligt hårt om de tog raster. 38 procent kände sig inte uppmuntrade att ta raster, och hela 22 procent av cheferna tyckte att de som tog planerade raster inte arbetade lika hårt som resten. Samtidigt hävdade över 90 procent att de kände sig återställda och mer redo för resten av dagen om de fått ta raster.

7A's hyresgäster har tillgång till flera trevliga utrymmen för återhämtning och rekreation. Hos oss kan du slå dig ned i exklusiva lounger med gott om bekväma soffgrupper. Eller ta en paus i våra stilfullt inredda och mysiga kök.

– Snacket vid kaffeautomaten eller i korridoren, de naturliga pauserna där spontana möten uppstår, har ofta stor betydelse för både kreativiteten och arbetsglädjen. I samtal där man inte är agendastyrd och har lättare att prata fritt kommer saker och ofärdiga idéer upp som inte lyfts på formella möten, säger Eva Bloch, head of people and culture, på 7A.

Företag tjänar långsiktigt på att låta medarbetarna ta pauser med jämna mellanrum. 7A ger fem goda skäl till varför det är så!

Idéerna kommer lättare till dig

Hjärnan har två funktionella lägen. En koncentrerad och en ”diffus”. Det senare kan liknas vid ett slags dagdrömmande tillstånd. Studier har visat att vi löser våra mest komplicerade problem när hjärnan är i det läget. Tänk så här. Hur många gånger har du inte fått en briljant idé när du stått i duschen? Tankarna är fria när du står där, till skillnad från när du sitter hyperkoncentrerad framför datorn. Nästa gång du behöver få ordning på en svår arbetsuppgift, ta en paus och låt tankarna flyga fritt. Det är ofta bättre än att sitta och forcera fram lösningar.

Lättare att börja med hälsosamma vanor

Det är lätt att man börjar slarva med kost, träning och sömn om tillvaron blir för stressig. Vilket i sin tur kommer att gå ut över dina jobbprestationer. Men genom att ta ordentliga raster kan du förhindra detta. Du minskar också riskerna för att få återkommande problem med ansträngda ögon och huvudvärk. Vilket inte är ovanligt hos personer som sitter för långa stunder framför skärmen. Det finns experter som menar att man borde vända sig från datorn var tjugonde minut, och fixera blicken i 20 sekunder vid något som ligger fem meter bort. Testa!

Zooma ut och se helheten

Om du stirrar dig blind på en uppgift alltför länge är det lätt att glömma bort helheten. Ta en promenad på gatan utanför kontoret och sortera tankarna. Vad är dina mål? Gör du rätt prioriteringar för att nå dem? Detta kan vara särskilt viktigt för personer i ledande positioner. De behöver hela tiden vara medveten om hur det strategiska arbetet fungerar i ett brett perspektiv. Samtidigt som det kan det vara lätt att fastna i uppgifter som skulle kunna delegeras vidare till andra.

Ger bättre teamkänsla

Alla företag vill ha så sammansvetsade arbetsgrupper som möjligt. Stunderna under arbetsdagen där du inte jobbar är perfekta tillfällen att lära känna dina kollegor bättre. Ät lunch ihop och prata om annat än jobb, gå ut på stan och gör ärenden ihop, eller ta en rask promenad tillsammans i 20 minuter. Om medarbetarna mår bra av varandras sällskap och ger energi i stället för att ta energi, kommer även de arbetsrelaterade resultaten att förbättras.

Ökar produktiviteten

Mindre tid framför datorn, hur kan det öka produktiviteten? Jo, förutom allt som vi redan tagit upp, så ger det dig små deadlines att hela tiden jobba mot. Du kan exempelvis svara på alla mejl som ligger kvar och skräpar innan du går och tar en kaffe klockan 10. Eller läs igenom den där besvärliga rapporten innan eftermiddagsfikan. Anteckna uppgifterna som du ska ha blivit klar med vid olika klockslag om det förenklar. Det känns alltid bra att bocka av saker, vilket även sporrar dig att fortsätta med samma beteende genom resten av dagen.

Som hyresgäst på 7A har du möjlighet att röra dig fritt mellan fyra anläggningar i Stockholm city – hur mycket du vill. Välj det läge som passar dig bäst för dagen och slå dig ner i någon av loungerna med fri tillgång till bekvämligheter som telefonhytter, kaffe och drop-in mötesrum.