Back

7A berättar: Så byggdes Centralposthuset – ett av Stockholms mest kulturhistoriska hus

På Vasagatan 28, mitt i Stockholm city, stannar många flanörer till och tar en ordentlig titt på ett särskilt imponerande hus – Centralposthuset. 7A flyttade in i huset i början av 2020 och tog över 17 000 av byggnadens 30 000 kvadratmeter. Idag erbjuder 7A moderna coworking- och konferenslösningar i de historiska lokalerna. Hundratals människor går varje dag till sitt kontor inuti Centralposthuset och rör sig mellan de åtta våningsplanen. Men så har det inte alltid varit!

Så gick det till när Centralposthuset restes

Postens huvudkontor låg tidigare vid Rödbotorget, alldeles intill Centralstationen, sedan invigningen 1875. Men det gick snabbt för posten att växa ur huset. Efterfrågan på vykort ökade lavinartat och tillväxten av postströmmar tog ordentlig fart. Posten behövde ett nytt hem. Ett hem som visade hur mäktig och betydelsefull verksamheten höll på att bli.

1886 togs beslutet att resa ett helt nytt posthus. Och det var viktigt att även det nya posthuset låg nära Stockholm citys järnvägar. Efter noggrann projektering slog man fast att kvarteret Riddaren, sedermera Blåmannen, var den optimala platsen. Alla fastigheter köptes och revs. Egentligen ville arkitekten Ferdinand Boberg se det nya Centralposthuset på en mer öppen plats. Han tyckte att storheten i byggnaden framhävdes mer i en sådan miljö. Men så blev inte fallet. Ferdinand Boberg tog sig ändå an sitt nya projekt med stort engagemang.

Centralposthuset var Postverkets huvudkontor mellan 1903 och 2003.
Centralposthuset var Postverkets huvudkontor mellan 1903 och 2003.

Kunglig närvaro vid invigningen

Första spadtagen till Centralposthuset togs 1898. Fem år senare invigdes det praktfulla huset under högtidliga former med kunglig närvaro. Konung Oscar II förgyllde nämligen dagen med sin närvaro. Ferdinand Boberg var noga med att bara använda kvalitativt material under arbetets gång. Socklarna i rödaktig granit hämtades från Vätö i Roslagen. Naturstenspartierna i gatufasaderna är gjorda av sandsten och togs från Övedskloster. Höganäs Stenkolsaktiebolag levererade det brunröda teglet, och skiffer lades på taket.

Det var även viktigt för Ferdinand Boberg att huvudentrén via Vasagatan andades respekt och tyngd. Entrén är vackert skulpterad. Tittar du noga ser du girlander av tallkvist och smådjur på flera ställen. Andra stående inslag är posthornet och de tre kronorna. Arkitekten valde avslutningsvis att rita ett högt mittparti med ett vackert torn, som fick Centralposthuset att resa sig högst av alla fastigheter i området. Detta för att signalera verksamhetens stora betydelse.

Stockholmarna var stolta över den nya byggnaden som nu stod mittemot Centralstationen, och fungerade som huvudpostkontor åt Postverket mellan 1903 och 2003. Många vill nämna Centralposthuset som ett exempel på art nouveau, även kallat jugendstil. Jugend är en inriktning inom arkitektur och formgivning som tog form under sent 1800-tal. Typiskt för jugendarkitekter var att frångå klassiska principer och i stället tänka friare. De kombinerade tidigare stilar på ett nytt sätt. Ofta med fokus på blom- och växtmotiv.

7A erbjuder moderna kontors- och konferenslokaler på fyra attraktiva adresser i Stockholms city. Välkommen att kontakta oss för en visning!