Tillbaka

Allt du behöver veta om coworking och flexibla kontor

Coworking-lösningar är hetare än någonsin och det kommer inte att svalna. Det är experterna rörande överens om. Men vad innebär egentligen det här arbetssättet rent konkret? I den här texten svarar vi på alla vanliga frågor som rör coworking, kontorshotell och flexibla kontor.

Vad är coworking?

Coworking har länge varit en populär kontorslösning i bland annat USA som attraherar såväl små som stora företag. De senaste åren har trenden växt lavinartat även här i Europa. Själva grundidén bygger på att företag delar på gemensamma ytor i stället för att hyra egna lokaler av en traditionell fastighetsvärd. För dig som företagare innebär det vanligtvis lägre kostnader, mer tid över till jobbet – och möjlighet att hitta nya affärsmöjligheter genom att aktivt nätverka med andra medlemmar.

Är coworking, flexibla kontor och kontorshotell samma sak?

Ja – och nej. I praktiken innebär samtliga begrepp samma fördelar för dig som företagare. Skillnaden handlar snarare om vilken typ av kontorslösning du väljer när du väl bestämt dig för att säga upp ditt långa avtal hos en traditionell fastighetsvärd. Föredrar du att arbeta i en social miljö med andra företagare är coworking det du söker! Eller vill du hellre hyra ett rum eller större lokaler? Det finns olika lösningar för olika situationer och behov.

Finns det flexibla kontorslösningar för större företag?

Absolut! Kontor med flexibla avtal och fullservice är en modern lösning som attraherar företag oavsett storlek. Vi på 7A har kunder som sträcker sig från frilansare och start-ups till etablerade bolag med hundratals anställda. Läs mer om våra olika anläggningar och kontorslösningar här!

Är det dyrare med kontorshotell än att hyra egna lokaler?

Trots en kraftigt stigande efterfrågan råder det ofta en vanlig missuppfattning bland företagare att kontorshotell är dyrare än att hyra egna lokaler av en traditionell fastighetsvärd. Men faktum är att flexibla kontor, där så gott som all service ingår, kan spara dig en hel del pengar (och tid!) ur ett långsiktigt perspektiv. Räknar du på alla kringkostnader som tillkommer om du hyr egna lokaler, så som städning, kaffe, receptionist och IT-tjänster, blir det ofta dyrare på sista raden.

Vad finns det för fördelar med flexibla kontor?

Det kan ske snabba förändringar i verksamheten och därför är flexibilitet viktigare än någonsin. Korta avtalstider innebär – förutom möjligheten att säga upp avtalet när som helst – att du snabbt kan skala upp eller ner med kort varsel. Fördelarna med flexibla kontor gör det enkelt för dig att fokusera på din kärnverksamhet, utan att du behöver oroa dig för framtiden. Nedan har vi listat åtta bra skäl till att välja flexibla kontor.

  • Hyr egna lokaler men dela sociala utrymmen med andra företag.
  • Du betalar bara för det du använder, exempelvis sett till yta.
  • Flytta in med kort varsel i fullt möblerade kontor med all inredning på plats.
  • All service ingår så som städning, reception, posthantering med mera.
  • Det blir billigare i längden än att hyra egna lokaler på traditionellt vis.
  • Generösa gemensamma ytor där du kan växla arbetsmiljö under dagen.
  • Centralt läge och personalaktiviteter gör dig till en attraktivare arbetsgivare.
  • Flexibla hyresavtal där man snabbt kan skala upp eller ner i kvadratmeter.

Är coworking värt att satsa på ur ett långsiktigt perspektiv?

Kort sagt – ja! Efterfrågan på flexibla kontorslösningar och coworking har ökat stadigt under senaste åren. Endast under coronapandemin har tillväxten hämmats något. Men experterna är övertygade om att utvecklingen kommer att ta fart igen när ekonomin hämtat sig. Fler och fler har dessutom vant sig vid distansarbete och hur det kan förenkla livspusslet. Enligt en genomgång av undersökningsföretaget Netigate vill 73 procent av svenskarna fortsätta jobba hemifrån när coronapandemin är över, men samtidigt ha möjligheten att sätta sig på en fysisk arbetsplats. Detta gynnar utvecklingen med coworking, flexibla avtal och skräddarsydda arbetsplatser.

Hur kan jag veta vad som blir bäst för mig eller mitt företag?

Vi på 7A pratar mer än gärna med dig för att bättre förstå just din situation – och vi ser alltid till att hitta en perfekt lösning. Ring oss på 08-586 107 00 eller mejla office@7a.se. Eller klicka här för att direkt se våra lediga kontor!