Tillbaka

Allt hetare med coworking och flexibla kontor 2022: ”Många har förstått fördelarna”

Marknaden för coworking och moderna kontorshotell spås en ljus framtid. Coronapandemin förde med sig en helt ny arbetsstruktur som innebar mer arbete hemifrån. Men det betyder inte att fysiska kontor har spelat ut sin roll. Inte på långa vägar. I stället tror experterna att efterfrågan på flexibla kontorslösningar kommer öka markant. 7A ser bland annat att intresset från företag med 30–40 anställda och uppåt blir allt större.

Vardagspusslande är något som alla behöver ägna sig åt på ett eller annat sätt. Flexibiliteten kommer därför att vara, och är redan i dag, avgörande för många i jakten på nytt jobb. Hemmakontoret har kommit med många fördelar, men det går inte länge innan man känner sig isolerad.

– Det är ganska tydligt belagt att det inte är fel på produktiviteten hemma. Men kreativitet kräver det personliga mötet och inspirationen från andra, att ses ansikte mot ansikte. De långsiktiga effekterna av att man knappt träffar sina arbetskamrater har vi ännu inte sett, men vi tror att kontaktytorna behövs även i det ”nya” normala, säger Fredrik Hultman, vd på 7A.

7A erbjuder moderna kontors- och konferenslokaler på fyra attraktiva adresser i Stockholms city. Vi är kända för vår professionalism, mångsidighet och omtanke.
7A erbjuder moderna kontors- och konferenslokaler på fyra attraktiva adresser i Stockholms city. Vi är kända för vår professionalism, mångsidighet och omtanke. Foto: 7A

Coronapandemin myntade begrepp som ”Zoom-trötthet” och ”Zoom zombie-syndrom” för att illustrera känslan av utmattning efter långa digitala möten. Många har därför snappat upp fördelarna med coworking och flexibla arbetsplatser. Då kan man välja mellan hemmet och fysiska kontoret beroende på vad som passar bäst för dagen.

Eva Bloch, Head of People & Culture på 7A, tror att företag skulle tappa mycket på att inte åka in och ses på en faktisk arbetsplats. 

– Snacket vid kaffeautomaten eller i korridoren, de naturliga pauserna där spontana möten uppstår har ofta stor betydelse för både kreativiteten och arbetsglädjen. I samtal där man inte är agendastyrd och har lättare att prata fritt kommer saker och ofärdiga idéer upp som inte lyfts på formella möten, säger hon.

Bo Fuglsang, vice vd på 7A, nämner andra fördelar gentemot ”klassiska” långtidskontrakt med en fastighetsägare.

– Många har lyssnat och förstått fördelarna med flexibla ytor när man vill växa, men inte varit lika lyhörda när det gäller att dra ner. Det har inte funnits i deras tankevärld. Med det som världen fått uppleva, vetskapen att det kan gå snabbt åt bägge håll, har gjort det uppenbart för alla att flexibel förhyrning är enklare. Vår affärsidé är att erbjuda all tänkbar service på plats, vi löser alla frågor och problem för våra hyresgäster. Jämfört med ett vanligt femårskontrakt är det enorm skillnad, säger han.

7A erbjuder moderna kontors- och konferenslokaler på fyra attraktiva adresser i Stockholms city. Vi är kända för vår professionalism, mångsidighet och omtanke. På 7A kan du ta nästa steg med din verksamhet och förverkliga alla framtidsvisioner!