Tillbaka

Så här sitter du och arbetar ergonomiskt rätt vid skrivbordet – 3 viktiga saker att tänka på

Har du ett skrivbordsjobb? I sådana fall sitter du troligtvis ned största delen av arbetsdagen. Det kan leda till stora besvär om det görs på fel sätt. Ditt skrivbord, med tillhörande skärm, stol och mus är inte byggd för just dig, utan för vem som helst. Dålig hållning eller onaturliga vinklar leder snabbt till smärtor, krämpor och försämrad allmänhälsa. Därför är det otroligt viktigt att du sitter ned och arbetar i en skonsam position. Här går vi igenom hur du arbetar så ergonomiskt som möjligt.

Stolen

Börja med stolen. Det genomsnittliga skrivbordet är omkring 75 centimeter högt, vilket kan vara för lågt eller för högt beroende på vem det gäller. Justera stolshöjden så att dina armbågar hamnar i en 90-gradig vinkel när du har händerna vilandes på tangentbordet. Når du inte golvet med dina fötter? Placera en fotpall eller något likvärdigt under skrivbordet som du kan ha fötterna på. Många skrivbord går dessutom att höjdjustera, ta hjälp av den tekniken så att det blir rätt.

Datorskärmen

Nästa steg är att sätta datorskärmen i rätt läge. En bra regel är att ha skärmen på en armlängds avstånd. Du ska kunna läsa obehindrat utan att anstränga ögonen, och inte behöva luta dig framåt och därmed förstöra hållningen. Skärmens topp ska också vara i ögonhöjd. Har du en skärm som inte går att höjdjustera? Lägg en trave papper eller en kartong under för att få upp skärmen. Om du arbetar med två skärmar, se till att ha den skärm som du använder mest rakt framför dig. Använder du båda lika mycket? Placera då skärmarna så att du sitter med näsan pekandes mitt emellan dem om du tittar rakt fram. Jobbar du med en laptop kan du använda ett laptopställ som får upp skärmen i rätt höjd. Då kan du också ansluta ett externt tangentbord och mus för bättre känsla.

Tangentbord och mus

Avslutningsvis behöver du se till att tangentbordet och musen ger dig rätt förutsättningar att arbeta skonsamt. Tangentbordet ska placeras där dina händer landar naturligt när du sitter korrekt vid skrivbordet. Musen ska vara placerad alldeles intill. När du rör på musen ska du inte behöva röra på hela armen och skuldran, det kan leda till smärtor och ansträngda muskler. Nyckeln är att du aldrig ska behöva sträcka dig efter verktygen på skrivbordet.

7A erbjuder moderna och funktionella kontorsmiljöer på fyra attraktiva adresser i Stockholms innerstad. Vi är otroligt måna om våra hyresgästers välmående. 7A’s kontor är ergonomiskt planerade i tilltalande och stimulerande miljöer. En dag hos oss ska alltid ge energi, inspiration och bästa tänkbara arbetshälsa.

– Man får aldrig glömma att miljöerna vi skapar är till för människan, vi ska gå till jobbet och känna att vi kan prestera. Därför är det väldigt viktigt att fundera på varför vi mår bättre i vissa miljöer, säger Mathilda Strinnhed, koncept- och inredningschef på 7A.