Tillbaka

Spännande tillbakablick: 12 historiska fakta om 7A's anläggningar

7A startade sin resa 2006. Då visste vi inte lika mycket om kontor och konferens som vi vet nu. I dag är vi en erfaren aktör som kommit långt tack vare vår passion för människor och möten. Vi har 28 000 kvadratmeter, 60 anställda och ett starkt driv att fortsätta växa. Våra fyra anläggningar i Stockholm city bär alla på en unik historia. Läs vidare och lär dig något som du kanske inte kände till om 7A!

7A Strandvägen

1. På Strandvägen 7A började allt för 7A. Och just precis, 7A är döpt efter adressen på vår första anläggning.

2. Fastigheten utgör ett av Stockholms absolut vackraste byggnadsverk med sitt palatsliknande intryck, och när det färdigställdes 1911 var det ett av de senare husen att byggas på Strandvägen.

3. På Strandvägen 7A var byggherren Bocander en av de första hyresgästerna, men han fick snart sällskap av bland andra Ivar Kreuger och Raoul Wallenberg. Även amerikanska ambassaden har en gång i tiden varit inhyst i byggnaden. Huset bär på en spännande historia och tydliga spår går fortfarande att finna i form av Ivar Kreugers oöppnade kassaskåp.

7A Odenplan

4. Fastigheten som 7A Odenplan ligger i heter Spelbomskan 12 och byggdes mellan 1958–1960. På 1950-talet öppnade Stockholms tunnelbana och det gjorde Odenplan till en medelpunkt i staden. Även Gustav Vasas kyrka och bygget av Stadsbiblioteket gjorde Odenplan till en centralare del av staden.

5. Byggnaden ritades av arkitekten Rolf Hagstrand. Han var en av Stockholms mest anlitade arkitekter under sin tid. Utöver Spelbomskan ritade han ett 50-tal andra byggnader i funktionalistisk anda. Däribland Kungshuset (Kungsgatan i Stockholm), biografen rival och flera villor i stadens ytterområden.

6. Observatorielunden, som ligger alldeles i närheten av 7A Odenplan, öppnades upp för allmänheten i början av 1900-talet. Länge var den stängd för allmänheten. Redan i mitten av 1700-talet anlades parken i samband med bygget av ett observatorium för astronomisk forskning på Brunkebergsåsen.

7A Centralen

7. 7A Centralen erbjuder coworking i Sveriges första LEED-certifierade byggnad. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) bedömer bland annat energianvändning, inomhusklimat samt innovation och design.

8. Fastigheten uppfördes första gången 1977. Då var fasaden brunputsad med bruna träfönster. På den tiden ett modernt utseende. Men sedan dess har hela fastigheten genomgått en totalrenovering både interiört och exteriört. Detta för att uppfylla dagens högt ställda krav på arktitektur.

9. I det gamla hisschaktet som löper genom hela huset har konstnären Daniel Rybbaken återskapat upplevelsen av direkt solljus. Betraktaren får en illusion av att solen avspeglas mot väggen och man påminns undermedvetet om vackra, klara dagar.

7A Posthuset

10. Centralposthuset är svensk kulturhistoria. Det är ett mästerverk inom svensk arkitektur och invigdes den 27 oktober 1903. Vid invigningen närvarade ingen mindre än konung Oscar II.

11. Under Centralposthusets första 100 år, mellan 1903–2003, användes det som huvudpostkontor åt Postverket.

12. Pampiga Boberghallen, som Posthusets besökare möts av efter att ha gått in genom huvudentrén, ritades av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg. Han var känd för sitt öga för detaljer och ville skapa ett modernt hus åt posten.