Tillbaka

7A tipsar: Så blir du mer bekväm framför kameran

För att nå ut till sin publik krävs i nuläget att budskapet framförs digitalt – kanske i en studio eller ett virtuellt mötesrum. Är du ovan att prata inför folk är det helt förståeligt om det känns extra nervöst att kommunicera framför en kamera. Eller känner du kanske tvärtom? Oavsett om du är en rutinerad föreläsare eller nybörjare kommer här 7 snabba tips på hur du blir mer bekväm i strålkastarljuset!

Le, sträck på dig – och var dig själv!

Ett leende och en säker hållning är alltid ett vinnande kort när du ska presentera inför en publik. När dialogen sker digitalt är det extra viktigt att tänka på din utstrålning för att skapa engagemang hos deltagarna på andra sidan skärmen. Har du roligt kommer det att märkas!

Jobba med proffs bakom kameran

Teknikstrul kan om något skapa onödig stress mitt i en livesändning eller studioinspelning. Jobba därför med människor som du litar på kan sitt jobb – så att du kan fokusera på det du gör bäst!

Förbered dig noga inför sändningen

Förberedelse är A och O för ett lyckat arrangemang. Öva, öva, öva, och se till att du har stenkoll på körschemat. För att fånga deltagarnas uppmärksamhet på distans är det viktigt att skapa en innehållsrik agenda – och hålla sig till den.

Skriv ner stödord på manuskort

Alla har vi våra olika knep för att minnas viktig information. Manuskort gör dig inte bara till en säkrare talare, det ser dessutom proffsigt ut från deltagarnas perspektiv. Och visst är det alltid lite skönt att ha någonting att hålla i när man presenterar?

Lär känna lokalen

Bekanta dig om möjligt med inspelningsmiljön i god tid innan det är dags att sätta igång. Detta tips gäller alltid när du ska hålla i en föreläsning eller tala inför folk. Ju mer tid du får till att lära känna lokalen, desto säkrare kommer du att känna dig när det är skarpt läge.

Våga använda kroppsspråket

Gester och rörelser ger ett avslappnat intryck och kan förstärka det du säger. Men se till att det inte går för snabbt i svängarna. Händer som flaxar hit och dit kan upplevas som ett störningsmoment – och i värsta fall stjäla fokus från det du försöker förmedla. Träna framför spegeln eller filma dig själv när du pratar om du vill träna på ditt professionella kroppsspråk!

Övning ger färdighet!

Var snäll mot dig själv när du tittar på sändningen i efterhand. Ofta är vi våra egna största kritiker och du är inte ensam om att bli extra nervös med en kamera framför ansiktet. Se alltid dina prestationer som lärdomar och glöm inte att saker som du noterade gick snett – märkte säkert ingen annan!